WE ZIJN WEER OPEN!
Gepubliceerd op donderdag 30 augustus.
Na een maand time-out opent Fuiks Eten en Drinken op vrijdag 1 oktober weer haar deuren. Het team heeft wat rust gepakt, maar zeker niet stilgezeten. Zo zijn de menukaarten ingrijpend veranderd en is er meer ruimte voor het tasting menu. We vroegen chef-kok Gaston en chef de partie Robert wat ons staat te wachten. ‘’We streven niet naar constante kwaliteit, maar naar verbetering’’.
Zo, een maand time-out gehad. Uitgerust?
Zeker, verschillende teamleden zijn lekker op vakantie geweest. Dat was met de drukte en onvoorspelbaarheid van de laatste tijd ook wel nodig. Maar we hebben de afgelopen maand zeker niet stilgezeten. Voor gezelschappen bleven we open. We hebben huwelijken, BBQ’s, zakelijke borrels en andere besloten gezelschappen mogen verzorgen. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met de nieuwe menukaarten.
Verandert er veel met de nieuwe kaarten?
Kortgezegd: Ja. Sowieso starten we in deze periode altijd met een nieuwe kaart voor de herfst en de winter. Dit jaar hebben we het wat uitvoeriger aangepakt. We zijn heel kritisch door de lunchkaart gegaan en vroegen ons bij elk gerecht af: kan het gerecht nog beter, meer naar het nu? Daar hadden we nu de tijd voor. Dat betekent dat we een aantal klassieke gerechten, zoals de clubsandwich en de saté, van het menu hebben gehaald. Fuiks Classics zoals de Bisque van rivierkreeften blijven natuurlijk gewoon op de kaart staan. Maar we hebben ook veel geëxperimenteerd, geproefd en nieuwe gerechten ontwikkeld. Bijvoorbeeld de 21 dagen dry aged bietsteak, een veganistisch gerecht van rode biet dat qua smaak en textuur enorm op steak lijkt. En het is mogelijk om te kiezen voor een laat ontbijt met bijvoorbeeld pandan pancakes en honing uit de Krimpenerwaard. Sowieso komen er veel lokale ingrediënten terug op de kaart.
Chef-kok Gaston en chef de partie Robert werken aan de mise-en-place.
Is de dinerkaart net zo veel veranderd?
Meer zelfs! We hebben ingezet op kwaliteit en beleving op het bord en er voor gekozen met het diner alleen nog maar het tasting menu en de VANDAAG. te bereiden en serveren. Dus geen á la carte meer, los van pre-dinner bites.
Alleen het tasting menu en de VANDAAG.?!
Met de huidige situatie was het lastig om een grote dinerkaart te voeren en de kwaliteit te blijven leveren waar wij naar streven. Er zijn met zo een grote kaart heel veel verschillende ingrediënten nodig die voorbereid moeten worden en altijd op voorraad moeten zijn.
Als we dan opeens weer geconfronteerd worden met beperkende overheidsmaatregelen of er worden drempels opgeworpen om de horeca te bezoeken, levert dat veel voedselverspilling op. Dat willen we voorkomen. Ook kosten al die verschillende gerechten -als je het goed wil doen, en dat willen we- veel tijd en aandacht per gerecht. Op drukke dagen, zeker met minder ingewerkt personeel, is dat niet te doen zoals wij het willen. Met het tasting menu kunnen we elk gerecht veel meer aandacht geven. We streven niet naar een constante kwaliteit, maar naar verbetering in elke situatie. Daarom hebben we hier voor gekozen.
Wat is het tasting menu dan?
Een gast kan kiezen voor het 4, 5 of 6 gangen tasting menu. Dit menu verandert bijna dagelijks. Als chefs gaan we elke dag op zoek naar mooie verse ingrediënten die het seizoen en onze leveranciers te bieden hebben. Omdat we minder verschillende gerechten maken, kunnen we onze volledige passie, creativiteit en aandacht kwijt in deze gerechten. Wie wil genieten van heerlijke wijnen die fantastisch combineren met de tasting gerechten, laat zich door onze bediening verrassen met het hele of halve glazen wijnarrangement.
En hoe zit het met voorkeuren en allergieën?
Als iemand bepaalde ingrediënten liever niet eet, een allergie heeft of bijvoorbeeld vegetariër is, is dat geen probleem! Sterker nog, wij zien het als een uitdaging om een op maat gemaakt en heerlijk tasting menu te bereiden voor deze gasten.
Blijft de VANDAAG. wel hetzelfde?
Het leuke aan de vandaag is dat deze vaak wisselt. Dat blijft zo. Iedere dag zorgen we met de lunch en het diner voor een kleine kaart met een 2- of 3-gangenmenu. De focus hier bij komt te liggen op comfortfood dat herkenbaar is en gerechten waar de meeste mensen blij van worden.
Kortom, het blijft genieten bij Fuiks. Fuiks is vanaf 1 oktober geopend van woensdag tot en met zondag voor lunch, borrel en diner.