De afgelopen week nam Fuiks een Time-out. Even een weekje adempauze na een zeer drukke zomer. Maar wie denkt dat er niet gewerkt werd, heeft het mis. De chefs hebben nieuwe kaarten voor lunch, diner en dessert samengesteld en de restaurantvloer is grondig gereinigd. Daarnaast heeft Fuiks met maître sommelier Nienke Klomp en maitre gastvrouw Liesje van der Haagen voor het eerst twee vrouwen aan het hoofd van de bediening. We vroegen hen naar de afgelopen week:
Is gepubliceerd op 10 oktober 2020.
Zo, Fuiks heeft een Time-Out. Wat hebben jullie tot nu toe gedaan?
Liesje: Proeven, proeven, proeven. We hebben de huidige wijnen opnieuw bekeken en nieuwe wijnen geproefd. Ook komen de chefs de hele dag door met gerechten van de nieuwe kaart om te proeven. Daarnaast krijgt het hele team binnenkort een bierproeverij van de (tap)bieren die we gaan schenken.
Wat merken gasten van deze Time-out als jullie weer open zijn?
Liesje: Deze Time-Out is een combinatie van uitrusten en productief zijn. Zo kunnen we vanaf 13 oktober onze gasten weer vol frisse energie en met nieuwe dranken en gerechten verwelkomen. Daarnaast is Nienke Klomp deze week begonnen als maître sommelier. Dat gaan onze gasten in positieve zin zeker merken.
Hoi Nienke, welkom. Relaxte eerste week zo?
Nienke: Haha, het is vooral veel voorbereiden, sfeer proeven en kennis maken met collega’s. De gasten komen volgende week pas. We hebben genoeg mooie plannen, zoals de nieuwe kaarten en de buitenkeuken waar we mee bezig zijn.
Hiervoor werkte je in een sterrenrestaurant. Wat deed je precies?
Nienke: Klopt! Ik werkte bij FG Foodlabs van chef François Geurts in Rotterdam. Daar was ik maître, een leidinggevende functie in de bediening. Als de sommelier er niet was, was ik verantwoordelijk voor de wijnen.
Waarom heb je voor Fuiks gekozen?
Nienke: Na vier jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Fuiks is qua organisatie een heel ander soort restaurant. Het is sneller en anders schakelen. Hier lopen bijvoorbeeld veel gasten zonder reservering spontaan binnen. Ik hoop als maître sommelier vanuit een andere invalshoek bij te kunnen dragen aan de service. Zo kunnen we meer service bieden met minder handelingen. Samen met Liesje geef ik leiding aan de bediening.
Dat is vast even wennen voor Liesje?
Liesje: Met alle collega’s hebben we de afgelopen maanden keihard gewerkt. Het is een fijn vooruitzicht om mijn leidinggevende taken samen met Nienke te gaan doen. Niet alleen omdat ik nu echt vrij ben op mijn vrije dagen, maar ook voor de kwaliteit van de service. Van alles wat gedaan moest worden, deed ik een beetje. Nu kunnen we de leidinggevenden-taken verdelen. Zo staan er opeens voor het eerst in de geschiedenis van Fuiks twee vrouwen aan het roer in de bediening. Een mooie tegenhanger van de keuken, waar de mannen het voor het zeggen hebben. Daarnaast hebben we onze roosters zo afgestemd dat er altijd een leidinggevende op de vloer is.
Een kwaliteitsimpuls, dus?
Liesje: Zeker. De kleine dingetjes die eerst nét niet waren, worden nu aangepakt en verbeterd. Met Nienke komt er veel productkennis binnen. Die kennis brengen we ook over op de rest van het team.
Met de service zit het dus wel goed?
Nienke: We willen ook in deze coronatijd volop inzetten op kwaliteit en beleving. We laten gasten proeven wat we in huis hebben en laten zien dat je ook in deze tijd kunt genieten. Uiteraard in een zo veilig mogelijke omgeving en volledig volgens de richtlijnen van het RIVM. Zowel in het restaurant, als bij de buitenkeuken die we gaan openen.
Liesje: Ons team weet hoe je veilig, sfeervol en gezellig kunt houden en tegelijkertijd de kwaliteit van het eten en drinken kunt waarborgen. Dat is ons vak.
Ondertussen serveert chef-kok Gaston pierogi, een Poolse dumpling van zoete aardappel en gekonfijte zuurkool. Het teken voor Liesje en Nienke dat het volgende gerecht geproefd kan worden. Bedankt voor jullie tijd!