La cuisine Française:
Mosterdsoep, pizza en donut.
IS UITVERKOCHT!
Dit weekend serveren onze chefs drie heerlijke gerechten uit de Franse keuken. Volgens Rijkswaterstaat komt het water van de IJssel dit weekend tot de rand, wat een bijzonder gezicht oplevert. Kiest u voor een warm gerecht to go om tijdens uw wandeling van te genieten, of gaat u voor een uitgebreide lunch of diner voor thuis? De keuze is aan u. We vroegen chef-kok Gaston meer informatie over de gerechten van dit weekend.
Soupe à la moutarde. Dat klinkt als Franse mosterdsoep?
Klopt, deze heerlijke Franse mosterd-crèmesoep is een echte Fuiks classic en staat al sinds de opening bij ons op de kaart. Dat is niet voor niks. Dit gerecht heeft een fantastische smaak. We fruiten eerst de Zaanse grove mosterdzaad aan in een grote pan. Dan gaat het scherpe en het zurige er van af. Daarna voegen we goede kwaliteit room en een lekkere bouillon toe. Dit recept heb ik nog geleerd van de vorige chef bij Fuiks. We toppen de soep af met fijngesneden bieslook en we serveren dit gerecht met losse lardons van Saint-Marcellin roomkaas, breekbroodjes van Jordy’s Bakery en een lolly van 8 uur ovengegaard buikspek. De vegetarische variant serveren we met gerookte knolserderij.
Een lolly van 8 uur(!) ovengegaard buikspek?
Zeker! Die is heerlijk bij de mosterdsoep. We gebruiken een groot stuk buikspek en die leggen we een hele dag in de marinade. De volgende dag gaat dit vlees een dag in de oven op lage temperatuur. We leggen de buikspek op een rooster met een bak water eronder en dekken het af. Zo droogt het vlees niet uit en blijft het mooi smaakvol en sappig
Er staat ook een Franse pizza op het menu. Wat is dat?
Dat is een streekgerecht uit de Elzas, een gebied dat grenst aan Duitsland. De Fransen in dit gebied noemen het tarte flambée, de Duitsers kennen dit gerecht als Flammkuchen. Hoe je het ook noemt, het is een dunne pizza met daarop verschillende toppings. Het deeg is huisgemaakt en bereiden we op een hete steen in de oven. Zo wordt de bodem lekker knapperig. De topping bestaat uit crème fraîche, jambon cru (gedroogde ham), chèvre kaas, ingelegde rode ui, vijgen met hot honey, cherry tomaten en salade van waterkers. Deze combinatie van Franse ingrediënten zorgt voor een heerlijk gerecht.
Klinkt goed! Geven jullie de pizza warm mee?
De keuze is aan u. Wilt u de pizza direct opeten, bijvoorbeeld wanneer u langs de IJssel wandelt om het hoge water te zien, dan kunt u de pizza warm meenemen. Eet u hem liever thuis? Ook geen probleem. De tarte flambée is dan het lekkerst wanneer u deze opwarmt op middelmatig vuur in een koekenpan met een heel klein beetje olie. Eerst 2 á 3 minuten met deksel, daarna nog een minuut zonder deksel. Zo blijft de pizza knapperig.
Een Frans dessert mag zeker niet ontbreken?
Haha, klopt helemaal. De patisseriechefs maken een heerlijke Paris-Brest. Dit is een dessert van soezenbeslag in de vorm van een donut. Het is de kunst om dit deeg luchtig, maar stevig te krijgen. Als dit deeg kort voordat gasten komen afhalen krokant, luchtig en stevig uit de oven komt, snijden we het horizontaal doormidden en vullen we het met een huisgemaakte praliné crème van hele hazelnoten. We maken het gerecht af met gebrande amandelschaafsel en a la minute geschaafde Belgische pure fairtrade chocolade. Dit wil je proeven!
De mosterd-crèmesoep is te krijgen in een vegetarische variant (€10 voor 2 personen) en in een variant met buikspek (€12 voor 2 personen). De Franse pizza kost €10 per persoon en het dessert kost €6 per persoon. Bon appétit!