Afhalen: proeverij van smaakvolle Aziatische gerechten
Is geplaatst op dinsdag 1 juni.
Van char siu tot noedelsalade en van Peking eend tot sajoer boontjes: De Oosterse keuken zit vol heerlijke gerechten. Daarom serveert Fuiks deze week een dinerbox voor thuis met 9 Aziatische proeverij gerechten. Uiteraard niet zonder dat onze chefs er een #TypischFuiks twist aangeven. We vroegen de chefs hoe ze dat doen.
Kan ik de dinerbox gewoon online bestellen?
Tuurlijk! Dat is wel zo makkelijk. Dan kun je direct selecteren wanneer je de box op komt halen. De box bestellen kan hier. Bestellen vanaf ons terras kan ook.
Waarom hebben jullie voor deze gerechten gekozen?
Vanwege de smaken. De Aziatische keuken is erg rijk aan smaak. Dat maakt het leuk om er een eigen twist aan te geven, zodat sommige gerechten net even anders zijn dan dat je gewend bent. Daardoor is het gelukt om een heerlijke dinerbox neer te zetten die wordt gekenmerkt door culinaire finesse, comfort food en verassende smaken. Zelfs de relatief simpele gerechten zijn erg vol van smaak.
Hoe geven jullie een eigen twist aan gerechten?
Soms zit het in de ingrediënten die we gebruiken, soms in de manier van bereiden en vaak in beiden. Neem onze bami goreng. Voor de char siu gebruiken we procureur van scharrelvarken. Dat is veel malser vlees dan de varkensschouder die normaal gebruikt wordt. Wij leggen dit vlees een hele dag in onze marinade met verschillende specerijen en daarna roosteren we het vlees langzaam een paar uur in de oven. Zo krijg je heerlijk mals en sappig vlees. Samen met de gefermenteerde Oosterse groenten en de krokante katjang pedis krijg je zo een gerecht om je vingers bij op te eten!
Lekker! Wat zit er nog meer in de dinerbox?
De dinerbox met Aziatische proeverij gerechten bestaat uit:
- Een bowl eigengemaakte Indonesische bami goreng met knapperige en gefermenteerde oosterse groenten, langzaam geroosterde en malse char siu van Hollands scharrelvarkensprocureur, de lekkerste gekruide char siu-saus en katjang pedis om je vingers bij op te eten.
- Krokant gebakken Peking eend borstfilet, in malse reepjes gesneden en gerold in een Aziatisch flensje met Chinoise gesneden groenten, kimchi komkommer, verkruimelde pekingeendenhuid, smaakvolle hoisinsaus en lente-ui.
- Koreaanse salade van rijstnoedels, op smaak gebracht met onze eigengemaakte bulgogisaus, zoetzure komkommer, Japanse witte zomerrammenas, groene sojabonen, gefermenteerde wortel en in knoflook gemarineerde wilde gamba’s.
- De Sajoer boontjes met scharrelkip is een klassieker uit de Indische keuken, maar wij geven er een #typischfuiks twist aan. Onze chefs bereiden dit gerecht met knapperige haricots verts, malse ketjap-kippendijen en een smaakvolle boemboe.
- Vegetarische gado gado van rauwe groenten en groentescheuten, gefrituurde verse tofu van de Rotterdamse Tofumeisjes, smaakvolle pindasaus van zeemansboter en krokante emping.
- Sambal goreng telor met scharrelei. Om de smaken erin te laten trekken, staan deze hardgekookte eieren minimaal een dag in een mild pittige saus van Hollandse tomaten, rode uien, knoflook, eigengemaakte sambal, Thaise gember (laos) en djeroek poeroet-blaadjes (limoenbladjes). Een simpel, maar verfijnd en lekker gerecht!
- Garnituren en smaakmakers: Een friszoete atjar van ananas, seroendeng van geroosterde kokos, pinda’s en specerijen en een bakje met eigengemaakte paprikasambal naar recept van de Indonesische oma van onze chef Axl.
- Brood van Jordy’s Bakery met Fuiks vadouvan roomboter. Smerig lekker!
- Als dessert een traditionele pandan spekkoek met geslagen room, bereid met vijf verschillende soorten specerijen. Dit gerecht wordt gegarneerd met carambola (stervrucht) gemarineerd in kardemom-stroop. Dit wil je proeven!
Flensjes met krokante Peking eend, heerlijk! Is dat gerecht thuis ook nog lekker?
Zeker! We zorgen dat alles ook thuis goed van smaak en textuur blijft. Alle gerechten zijn koelvers en minimaal en dag te bewaren in de koelkast. Een paar gerechten zijn warm lekkerder. Die kunnen simpel worden opgewarmd in de magnetron. De Peking eend bakken we op de huid mooi krokant. Daarna laten we de eendenborstfilet in de oven op lage temperatuur garen. Vervolgens snijden we het vlees in reepjes en rollen we het met groente, kimchi kokommer en hoisinsaus op in een flensje. Thuis is het vlees nog steeds mals en smaakt het gerecht nog heerlijk.
En als dessert een gerecht van spekkoek! Vertel?
We gebruiken traditionele pandan spekkoek, met van die mooie laagjes. Die serveren we met geslagen room waarin we kaneel, steranijs, kruidnagel, venkel en peper verwerken. Dit geeft een heerlijke smaaksensatie. We garneren dit gerecht met carambola (stervrucht) die is gemarineerd in een stroop van kardemom. Zo krijg je een geweldig dessert.
Daar drinken we zeker geen water bij?
Haha, dat mag zeker hoor. Maar onze gastvrouwen hebben drie heerlijke cocktails bij deze gerechten gevonden. De ene cocktail is met Pisang Ambon, vodka en citroensap en de andere met spekkoek likeur, witte rum en room. Die laatste maken we ook alcoholvrij. De cocktails zitten al in een flesje, dus thuis alleen even shaken en genieten maar.
De koelverse dinerbox voor twee personen kost €21,25 per persoon en is tot en met vrijdag 4 juni af te halen tussen 16:00 en 19:00. De box afhalen voor één persoon is ook mogelijk. In dat geval kost de box €22,50 (inclusief de opslag voor de biologisch afbreekbare kraft kartonnen verpakkingen).