Mariëlle: Medewerker bediening bij Fuiks én student Veiligheidskunde in Hongarije
Mariëlle begon zes jaar geleden bij Fuiks als keukenhulp. Inmiddels is ze allround medewerker bediening en shiftleader en zit ze voor haar studie in Hongarije. We spraken Mariëlle over wijn, het combineren van Integrale Veiligheidskunde met horeca en de slechte service in Hongaarse restaurants. ‘’Ik hou van etiquette en alles leren over wijn’’.
Is gepubliceerd op 7 maart 2023.
We hebben je al een tijd niet op de restaurantvloer gezien. Waar hang je uit?
Sinds januari zit ik in Budapest. Ik volg hier vier maanden lang vakken als onderdeel van mijn studie Integrale veiligheidskunde. Die vakken zijn anders dan in Nederland en een tijdje geleden heb ik zelfs geschoten met een geweer als onderdeel van de opleiding. Het studeren gaat me hier goed af, de vakken zijn best te doen.
Genoeg tijd om de lokale horeca te verkennen dus?
Gelukkig wel. Je hebt hier echt veel horecazaken zitten. Van koffiewinkels tot restaurants, je kan je hier helemaal vol eten. Gister was ik bij een Italiaan en die had een wijnkaart… Niet normaal! Meer dan 400 soorten wijn. Goede wijn! Dat hebben ze hier gelukkig ook volop. En je merkt dat restaurants met een goede wijnkaart vaak ook goede kwaliteit eten hebben, want zo een zaak kijkt naar kwaliteit.
Kijk je dan naar de wijnkaart of naar de menukaart als je een restaurant uitkiest?
Ik kies toch vaak een restaurant op basis van het menu, want je komt om eerste plaats om te eten. Maar als het menu goed is, kijk ik ook naar de drankkaart. Over het algemeen kun je hier een Budapest goed eten en drinken. Alleen de service laat vaak te wensen over. Omdat je zelf in de horeca werkt, zie je natuurlijk alles. Je weet hoe het hoort. Lege glazen die niet worden bijgeschonken terwijl het verder rustig is in het restaurant, dat soort dingen. Op de toeristische plekken is het vaak iets beter, maar in de mindere restaurants is de service echt heel slecht. Dat schijnt nog uit het verleden te komen, waardoor de mensen hier minder servicegericht zijn.
Mariëlle op de restaurantvloer vlak voor haar vertrek op stage in Budapest.
Wanneer ben je weer terug bij Fuiks?
De bedoeling is in mei. Volgend schooljaar ga ik wel 40 uur per week stage lopen en een scriptie schrijven. Dat is best pittig, dus ik moet even kijken hoe dat te combineren is met werken in de horeca.
Is werken bij Fuiks sowieso te combineren met je studie?
Het is heel goed te combineren. Ik kan relatief makkelijk leren, maar er is vanuit Fuiks ook veel ruimte voor mijn studie. In de toetsweek werk ik minder. Ik geef mijn beschikbaarheid door en overleg met de collega die het rooster maakt wanneer ik minder beschikbaar ben door school. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Ik heb gemiddeld drie dagen in de week les, dus genoeg tijd om in de avond of op zaterdag te werken. Dat is makkelijker dan toen ik nog op de middelbare school zat.
Je werkt dus al een tijdje bij Fuiks?
Ja, al een jaar of zes. Ben begonnen met op mijn veertiende. Om acht uur in de ochtend de keuken schoonmaken op zaterdag. Later werd ik keukenhulp: eieren pellen, aardappels schillen, dat soort dingen. Daar heb ik veel van geleerd. Op mijn zestiende ben ik vervolgens ook in de bediening gaan werken. Ik werkte toen tot twaalf uur in de keuken, daarna door naar de bediening. Tegenwoordig begin ik niet meer zo vroeg. Ik werk liever tot sluit, dan dat ik open. Behalve op zaterdag, dan werk ik bij voorkeur tot middennacht, omdat ik gelovig ben. De rest van de dagen hangt ook een beetje af van mijn rooster op school.
Je studeert Veiligheidskunde. Waarom dan toch gekozen voor de horeca?
Horeca is echt top! Ik vind het leuk om met eten en drinken bezig te zijn. Maar ook de gezelligheid op de werkvloer maakt het leuk. Daarnaast kun je gasten laten genieten van goed eten en drinken en topservice. Verder hou ik van etiquette aan tafel, zoals hoe je een bord goed neerzet, en ben ik erg geïnteresseerd in wijn. Die combinatie maakt voor mij de horeca een hele leuke branche om in te werken.
Waarom die interesse in wijn?
Ik vind het leuk om aan tafel alles te kunnen vertellen over onze wijnen. Daarom verdiep ik me goed in de wijnen die we schenken. In de smaken, de druiven, de tannines, noem maar op. Ik deel mijn interesse voor wijn graag met onze gasten en ik durf te beweren dat ik van alle wijnen op de kaart wel wat weet. Inmiddels kan ik zelf ook mooie wijn-spijscombinaties maken. Daarnaast hou ik zelf erg van wijn en ik proef alles dan ook graag.
Welke wijn is je favoriet?
De Grüner Veltliner. Die is top! Een lekkere kruidig en volle wijn. Dat is ook de wijn die ik zelf vaak bij de sluitborrel aan het eind van de werkdag drink. Maar ga je voor rood, dan zou ik gaan voor de Malbec van Salentein. Niet de goedkoopste, maar je krijgt wel echt een mooie wijn.
Mariëlle’s favoriete wijn, de Grüner Veltliner, gaat mooi samen met de gebakken skreifilet ”winterkabeljauw” met gestoomde krieltjes, frisgroene puree van erwten, broccoli en basilicum, wortel linten en groenekruiden-mosterdsaus. Bekijk hier de VANDAAG.
Mariëlle is naar verwachting vanaf mei weer te vinden op de restaurantvloer. Tot die tijd helpen haar collega’s u graag.
Wij bedienen
Bij Fuiks Eten en Drinken is het spontaan binnenlopen, wilt u echter zeker zijn van een tafel reserveer dan online of bel 010 458 24 65.
Voor een telefonische reservering vragen wij uw naam en telefoonnummer.