Van leerling tot zelfstandig werkend gastheer met diploma op zak
Gepubliceerd op dinsdag 20 juli 2021 om 17:00.
Onze gastheer Jack is deze zomer geslaagd voor zijn opleiding zelfstandig werkend gastheer. In september begint hij aan zijn vervolgopleiding, ook bij Fuiks. Hoe ervaart een leerling het werken bij erkend leerbedrijf Fuiks? We vroegen het aan Jack. ‘’Fouten maken mag, als je er maar van leert.’’
Hoe ben je bij Fuiks terecht gekomen?
In 2019 begon ik met mijn opleiding tot zelfstandig werkend gastheer. Ik heb toen bij Fuiks gesolliciteerd en kreeg al vrij snel een enthousiast belletje of ik langs wilde komen. Dat klikte en ik heb mijn eerste jaar bij Fuiks afgerond. Mijn tweede jaar ben ik ergens anders begonnen, maar heb ik door corona-omstandigheden bij mijn vorige leerbedrijf, afgemaakt bij Fuiks. Mede doordat ik in het eerste jaar al vrij veel geleerd had, kon ik mijn driejarige opleiding in twee jaar afronden. Na de zomer begin ik met mijn niveau 4 opleiding tot leidinggevende in de bediening en blijft Fuiks mijn leerbedrijf.
Dus het bevalt bij Fuiks?
Absoluut! De sfeer is goed en de aanpak hier spreekt me erg aan. Het is veel in de praktijk leren. Zowel onze maître, chef-kok en sous-chefkok zijn erkend leermeesters. Dat merk je in de manier van werken. Collega’s leggen uit hoe iets moet en doen het voor, maar daarna moet je het zelf doen. Een meer ervaren collega kijkt mee en als er iets niet goed gaat, kan hij of zij dit oplossen. Iedereen die hier werkt heeft ooit zelf ook dezelfde beginnersfouten gemaakt. Fouten maken mag, als je er maar van leert. Achteraf krijg je daarom feedback en kijk je hoe het de volgende keer beter kan gaan. Op die manier ging het bij mij steeds beter en werd ik steeds meer zelfstandig. Ik ben bij Fuiks begonnen als leerling en ben inmiddels een werknemer met een diploma op zak. Daar ben ik best trots op.
En dat ondanks het ‘’rampjaar’’ voor de horeca.
Inderdaad. Net als bij veel studiegenoten werd ook mijn contract bij mijn vorige stagebedrijf tijdens de lockdown ontbonden. Er was gewoon niet genoeg werk. Daardoor had ik wel een achterstand opgelopen. Die heb ik gelukkig hier snel ingehaald. Bij Fuiks werd er veel gedaan met goedlopende afhaalthema’s, waardoor alle leerlingen aan boord konden blijven, zowel op de restaurantvloer als in de keuken.
Is het hard werken bij Fuiks?
We zitten bijna altijd vol, we serveren gerechten en dranken van hoge kwaliteit en gasten verwachten een bepaald niveau service. Dat betekent dat er veel gedaan moet worden, maar dus ook dat je snel en veel kan leren. Het is soms een uitdaging om goede service te blijven geven en genoeg aandacht aan alle gasten te geven, terwijl je ook andere gasten niet wil laten wachten. Dat leer je hier. Soms maak je flinke werkdagen, maar er is genoeg aandacht voor je eigen gezondheid en werkplezier. De chefs bereiden in de pauze een lekkere personeelsmaaltijd en na sluit doen we vaak nog een drankje met elkaar. Want als je zelf geen plezier hebt in je werk, kun je dat ook niet overbrengen op gasten.
Wat vind je zelf het leukste om te doen?
Ik sta graag achter de bar. Ik vind het leuk om met drank te werken en op een creatieve manier de mixdrankjes te presenteren. Dit oefen ik veel en ik verdiep me er in. Achter de bar ben je ook een aanspreekpunt voor collega’s, want de dranken moeten ook op tijd met het eten op tafel staan.
Je begint na de zomer met een vervolgopleiding. Wat zijn je verdere plannen?
Ik wil me blijven ontwikkelen. Als ik mijn niveau 4 diploma heb, wil ik naar Amerika. Ik ben nu keeper in het eerste van CVV Zwervers en wil kijken of ik daar meer mee kan doen. In Amerika is voetbal nu helemaal hot en zijn er veel College teams. Dan kan ik een opleiding met voetbal, mijn andere passie, combineren. Een opleiding in het buitenland is daarnaast goed voor mijn Engels en mijn social skills. Het lijkt me verder tof om ooit een eigen horecazaak te beginnen, een soort cocktailbar met kitchen. Met een beetje Amerikaans uitstraling en waar het meer draait om de cocktails dan om het eten. Maar dat is voor later.
Wil je net als Jack aan de slag als leerling bij Fuiks? Bekijk dan onze vacatures in de keuken en bediening.