Snert? Je bedoelt gewoon erwtensoep?
Koud hè? Speciaal voor deze koude dagen hebben onze chefs heerlijke winterse gerechten voor u samengesteld. Van authentieke Apfelstrudel volgens Oostenrijks recept, tot een geweldige proeverijbox met 15 verschillende gerechten. En natuurlijk de klassieke Hollandse Snert. We vroegen onze chefs naar de gerechten.
IS UITVERKOCHT!
Snert? Je bedoelt gewoon erwtensoep?
Nee, Snert. Snert mag pas zo heten als de erwtensoep minimaal een nacht gestaan heeft. Dan krijgt de soep de juiste dikte en trekken de smaken lekker door. De kunst is om de soep mooi glad te krijgen zonder dat de groenten hun bite en kleur verliezen. We trekken de soep van varkensbotten. Dat is wel veel extra werk, maar geeft een fantastische en diepe smaak die mooi samengaat met de erwten. De soep serveren we met roggebrood, katenspek en wilde ganzenrookworst uit de Krimpenerwaard.
Wilde ganzenrookworst uit de Krimpenerwaard?!
Zeker! In Nederland is een overschot aan wilde ganzen. We hebben een wildjager gevonden die heerlijke sappige rookworst maakt van wilde ganzen uit de Krimpenerwaard, gerookt op beukenhout. De smaak is heel subtiel en niet te rokerig of te vet. Dat is heel knap gedaan. Niet voor niets heeft deze worst goud gewonnen op de Landelijke Rookworstkeuring 2020/2021.
De glazenpot met snert met garnituren voor twee porties kost €10.
Chef Robert en een pot koelverse snert.
IS UITVERKOCHT!
Fuiks serveert ook een winterbox proeverij. Vertel!
We hebben een mooie box samengesteld met gerechten uit het seizoen. Winterse gerechten zijn over het algemeen wat machtig. Daarom hebben we een mooie balans aangebracht tussen de gerechten en hebben we er ook lekker frisse smaken bij gedaan. Het is een gevarieerde box geworden met 15 smaakvolle gerechten. Dat zijn:
- Tater Tot gevuld met graved lax van skrei (winterkabeljauw)
- Focaccia met eendenpaté en portstroop uit eigen bakkerij en keuken
- Lolly van Iberico buikspek met kimchi sauerkraut
- Winterse groenten spring roll met gerookte tofu en dip
- Thais stoombroodje gevuld met Hollandse hachee (opwarmen)
- Huisgerookte Schotse zalm van Schmidt Zeevis op Zweeds flatbread met venkel en groene kruiden-Skyr
- Salade van Fregola Sarda tostata met een dressing van padrón pepers, mini tomaat, paddenstoelen en geroosterde vegetarische kipstukjes
- Een smeltkaas fondue van Saint Marcellin met crudités (opwarmen)
- Devils on horseback: Dadels, gevuld met verse chili-roomkaas en omwikkeld met spek
- Groene olijven in olijfolie met knoflook (ook lekker als brooddip)
- Pata Negra (Jamon Iberico), a la minute gesneden door onze chefs met pecannoten en zoetzure gele biet
- Krokante kikkererwten met Berbere kruiden
- Brood van Jordy’s Bakery
- Smeersel van Baconjam en aioli van wintertruffel
- Fuiks roomboter
De winterse proeverijbox voor twee personen kost €60.
De Traiteur Fuiks Glühwein.
Klikt heerlijk! Zit hier veel werk in?
Voor onze gasten niet. Die hoeven alleen de warme gerechten even kort in de magnetron op te warmen. Als chefs zijn we wel een tijd bezig geweest met het finetunen en maken van de gerechten, zodat ze thuis ook goed van smaak zijn. Bijvoorbeeld de lolly van Iberico buikspek. Dit vlees moet een dag in de marinade en daarna nog een hele dag langzaam garen in de oven. Of neem de Tater Tot. Dit is een soort bakje van aardappel, bloem, kaas en kruiden. Die moet als je thuis komt ook nog krokant zijn, zodat het goed smaakt met de skrei, ook wel winterkabeljauw genoemd. Deze vis is maar twee maanden per jaar te krijgen en wordt gevangen bij de Lofoten, in Noorwegen.
En na de winterproeverij afsluiten met Apfelstrudel met vanillesaus?
Dat is zeker aan te raden! De Apfelstrudel wordt gemaakt door onze sous-chef. Hij heeft het recept geleerd in een familiehotel in Oostenrijk, waar het recept over gaat van chef op chef. We gebruiken Goudreinette appels en maken authentiek Oostenrijks strudeldeeg, dat wat elastischer is dan bladerdeeg. Wanneer je dit op de Oostenrijkse manier oprolt -in een kleedje- krijg je mooie laagjes en wordt de strudel lekker krokant. De huisgemaakte vanillesaus er overheen en je hebt een geweldig gerecht.
Met Glühwein?
Dat is wel het lekkerst. We maken de Glühwein van Sangiovese, een mooie rode wijn uit Italië. Dat verwarmen we en doen we een scheut port bij. Voor de alcoholvrije variant gebruiken we alcoholvrije wijn en voegen we geen port toe. Bij beide varianten gaat er sinaasappelschil, sinaasappelsap, kaneel, kruidnagel, steranijs, kardemon en een beetje suiker in. Zo krijg je een heerlijke Glühwein.
De apfelstrudel met Glühwein voor twee personen kost €10.
De Traiteur Fuiks Apfelstrudel.
Anderhalve meter gewaarborgd
Om rijen bij afhalen te voorkomen, vragen we u bij het online bestellen een afhaaltijdstip te kiezen. Betalen gaat bij voorkeur via de website en IDEAL, maar contactloos pinnen in het restaurant is ook mogelijk. In het restaurant is een duidelijke looproute aangegeven. Tot Fuiks!