De vloer op: Gastvrouwen aan het woord
Samenwerken met de keuken, omgaan met lastige gasten, grote evenementen in goede banen leiden: Het werk van een goede gastvrouw gaat verder dan wat gasten zien. Zeker als maître komen er achter de schermen een hoop taken bij. Wat maakt het zo leuk om als gastvrouw te werken? We vroegen het maître Liesje (24) en stagiair Floor (16).
Hoe zijn jullie in het vak gerold?
Liesje: Ik kom uit een horecafamilie. Mijn ouders en broer hebben allemaal de hotelschool gedaan en mijn zusje volgt nu dezelfde opleiding. Zelf heb ik de Middelbare Hotelschool aan het ROC Mondriaan in Den Haag afgerond. In 2012 werkte ik een dag in de week bij Fuiks. Toen ik in mijn tweede jaar een stageplek nodig had, heb ik gevraagd of ik hier stage mocht lopen. Wel zo makkelijk.
Floor: Na de middelbare school wist ik niet wat ik wilde. Ik ben gaan kijken op de open dag van het ROC Mondriaan en dat voelde goed. Daarvoor had ik eigenlijk nog nooit gedacht aan een horeca-opleiding. Ik werkte in een supermarkt en voor mijn opleiding moest ik een stageplek zoeken. Fuiks leek me een plek waar ik veel kon leren. Ik mocht een dagje meelopen en inmiddels loop ik hier sinds oktober elke woensdag stage.
En, bevalt dat een beetje?
Floor: Zeker. De sfeer die hier hangt is heel leuk. Je hebt hier heel anders contact met de gasten dan in de supermarkt. Ik kan rustig een praatje maken en dat vind ik erg leuk om te doen. Ik wil zo veel mogelijk leren om een goede gastvrouw te worden en bij Fuiks kan dat. Inmiddels doe ik alles behalve bier tappen.
Liesje: Ooh? Tap je nog geen bier? Dan ga ik je volgende week leren hoe je bier tapt, haha.
Liesje, jij bent net als Floor begonnen als stagiaire. Inmiddels ben je maître. Hoe is dat gegaan?
Liesje: Na mijn stage ben ik met tussenpozen bij Fuiks blijven werken. Tussendoor heb ik buitenlandstages gedaan. Sinds afgelopen oktober ondersteun ik Thierry als maître. Inmiddels ben ik aan het afstuderen voor de HBO-opleiding facility management en werk ik twee dagen op de vloer, en twee dagen op kantoor.
De tekst gaat verder onder de foto
Op kantoor?
Ja, ik houd kantoor hier aan de hoge tafel. Zo ben ik wel in de zaak en kan ik bijspringen als dat nodig is. Ik ben die twee kantoordagen bijvoorbeeld bezig met het maken van roosters en het beantwoorden van mail en maken van offertes. Maar ik begeleid ook grote partijen en banqueting-evenementen en heb veel overleg met de keuken.
Hoe is die samenwerking tussen vloer en keuken?
Liesje (lachend): hoe langer ik hier werk, hoe meer ik voor elkaar krijg. Ik wil de keuken ook niet vermoeien met vragen waarop je toch nee krijgt. Maar als iemand bijvoorbeeld om een 12-uurtje met extra kaas vraagt, dan hoef ik dat niet te vragen omdat ik weet dat het kan.
Floor: Ik vraag voor de zekerheid wel alles, omdat ik nog lastig kan inschatten wat wel en niet kan. Als iets niet kan, geef ik de gasten wel altijd een suggestie voor iets anders.
Liesje: Onze chefs vinden het ook fijn als je eerlijk bent. Als je vergeten bent een tafel aan te slaan, kun je dat beter gewoon zeggen. Dan kan die tafel voorrang krijgen en kan de keuken de fouten op de vloer herstellen. Andersom werkt het ook zo: als de keuken een foutje maakt, proberen wij het zo goed mogelijk op te lossen. Horeca is gewoon mensenwerk en fouten kunnen gemaakt worden, maar het is belangrijk hoe het wordt opgelost.
Wat maakt dit werk zo leuk?
Floor: Dat je ziet dat de gasten blij naar huis gaan en je weet dat ze genoten hebben. Daarnaast heb ik hele leuke collega’s. Op woensdag staan er vooral mannen op de vloer en in de keuken, maar er is nooit een dag dat ik niet gelachen heb. Ik kom altijd met plezier naar m’n stage.
Liesje: Voor mij is dat het gastencontact en de beleving die je gasten kunt geven. Maar ook de flexibele werktijden vind ik fijn. Van 9 tot 5 is niks voor mij. Nu werk ik de ene dag vijf uurtjes, de andere dag weer twaalf. Daarnaast vind ik de samenwerking met collega’s ook heel leuk. We kunnen samen heel hard werken, maar ook heel hard lachen. Tuurlijk zijn er wel eens irritaties, maar aan het eind van de avond drinken we altijd met elkaar wat aan de hoge tafel en gaan we nog wel eens met elkaar de stad in. Soms is dat verstandig. Vaak niet. Maar het is wel altijd heel gezellig.
We krijgen ook altijd goed te eten. De keuken vraagt altijd wie er mee eet en we proberen altijd samen te eten. Wat we eten hangt een beetje af van wat er op moet die dag. Love food, hate waste wordt hier ook doorgevoerd. Gister was dat bijvoorbeeld een heerlijk stuk zalm.
De feestdagen staan voor de deur. Maakt dat het werk anders dan in de rest van het jaar?
Liesje: Ja, ik werk Eerste en Tweede Kerstdag en met de meiden die gaan werken zijn we nu al bezig om jurkjes voor die dagen uit te zoeken. Ook zijn er veel borrels en kerstdiners deze tijd van het jaar. Dat maakt de sfeer nog gezelliger. Wel is het een uitdaging om alle roosters vol te krijgen. Na de kerst komen we ook weer met de kliekjesdeal. Hiervoor stromen de reserveringen inmiddels binnen.
Floor: Iedereen is gezellig en de kerstversiering maakt het helemaal af.
Liesje krijgt een update over de stroomvoorziening en de bloemist is klaar met de kerstversiering. De eerste gasten worden elk moment verwacht. Voor Liesje en Floor weer tijd om aan het werk te gaan dus. Werkse de komende feestdagen!
Wij bedienen
Bij Fuiks eten & drinken is het spontaan binnenlopen, wilt u echter zeker zijn van een tafel reserveer dan online of bel 010 458 24 65.
Voor een telefonische reservering vragen wij uw naam en telefoonnummer.