Laat de herfst nog maar even aanhouden bij Fuiks
Dat de herfst alweer even onderweg is, hebben we afgelopen week maar al te goed gemerkt: straten bedekken zich met dikke lagen bladeren, we staan weer langer in de file en we moeten dealen met steeds lagere temperaturen. Maar hey, de herfst heeft ook zo z’n voordelen! Het is namelijk weer tijd voor pompoen, rode kool en oer-Hollandse pannetjes wild vlees. Kortom, de herfst-menukaarten komen weer op tafel en zo ook bij Fuiks!
Moeders is 60 jaar geworden vandaag, dus hop met het gezin een lekker hapje eten buiten de deur. Het regent dus ze wil het wel dicht bij huis zoeken. Geen probleem, ik weet nog wel een plek waar ze een gezellige ronde tafel hebben voor zes. Bij Fuiks. Geen dag is er hetzelfde, maar het is er wel altijd goed eten.
Smaakmaker van Rotterdams Kooktalent
Buiten stormt het, dus zoeken we binnen maar de Spaanse zon op door een fles Rueda Verdejo Chamelin uit Spanje te bestellen. De wijn is bloemig en zacht van smaak. Een lekkere wijn om het gure herfstweer, dat zich buiten prima weet te vermaken, te doen vergeten en te toosten op haar 60e verjaardag!
Ondertussen brengt Souschef Edwin hoogstpersoonlijk een amuse naar onze tafel. Wow, maar dat is leuk! De amuse blijkt het gerechtje te zijn dat Edwin maakte als een van de deelnemers aan het Rotterdams Kooktalent 2016. Het betreft een goed gevulde Haute Frito van wild met een Muhammara kruidenpasta van rode peper, paprika, knoflook en walnoot, en een brunoise met Granny Smith, granaatappel en witlof. Supertof om te zien dat de basis van dit gerecht is ‘geboren’ tijdens het afgelopen Rotterdamse Kooktalent en dat Edwin dit nu met regelmaat als smaakmaker presenteert aan de gasten van Fuiks.
Ruime keuze in herfstgerechten
Inmiddels zit mijn moeder aan tafel te glunderen met haar verjaardagscadeau in handen, dus tijd om de nieuwe herfstkaart even te bekijken. Zoals we van Fuiks gewend zijn, is de kaart altijd ruim opgezet – letterlijk en figuurlijk – en is er voor ieder wat wils. Opvallend: de hele tafel heeft moeite met het maken van een keuze. Want, wat kies je als je Gekonfijte eendenbout met momokufu buikspek, 5-kruiden honingstroop, bietensalade en pistache naast krokante zwezerik met pompoenpuree, anijschampignons, bergamot en curry-olie ziet staan? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hazenpeper met gerookte aardappel-knolselderij puree, pruimen-vlierbessen compote, geroosterde spruiten en gestoofde Gieser Wildeman.
Op de eendenbout na (die staat nog op de wishlist) verschijnen alle bovenstaande gerechten op tafel. Niet voor mij, want mijn oog valt uiteindelijk op de Herfst Bites ‘Fuiks Classic’. Een gerecht met wildzwijn coppa, peer-kardemom chutney, heilbot tempura, kroket van wildstoofvlees, knolselderijmayonaise en wildbouillon. Een goede keuze voor een ieder die eigenlijk niet kan kiezen.
Vandaag op het menu
Naast de herfstkaart ligt er ook weer een ‘Vandaag’ op tafel; een kaart die steeds maar voor één dag geldig is en een twee- en driegangenmenu omvat. Dit keer is de ‘catch of the day’ rode poon. De hertenbout met eendenborst en de 5-spicessaus zorgt voor een herfstachtig tintje. Ik ben benieuwd hoe zij deze kaart weer laten variëren gedurende de herfst- en wintermaanden.
De jarige job koos als hoofdgerecht uiteindelijk voor de tournedos ‘Fuiks Classic’: gerijpt, gegrild op de BGE en aangevuld met gebakken paddenstoelen en pepersaus. Zoals gezegd, voor ieder wat wils bij Fuiks. Het was een geslaagde verjaardag!
Wij bedienen
Bij Fuiks eten & drinken is het spontaan binnenlopen, wilt u echter zeker zijn van een tafel reserveer dan online of bel 010-4582465.
Voor een telefonische reservering vragen wij uw naam en telefoonnummer.