Rogvleugel met rivierkreeftsaus: restaurant bezorgt maaltijden bij senioren wegens coronavirus
Gepubliceerd op 14 maart 2020
Restaurant Fuiks Eten en Drinken gaat tijdelijk haar maaltijden ook bezorgen bij senioren in de regio. Dit omdat we door annuleringen capaciteit en ingrediënten over heeft en senioren worden geadviseerd thuis te blijven in verband met het coronavirus. Op die manier gaat Fuiks verspilling tegen en hoeven senioren de deur niet uit. ‘’Gepocheerde rogvleugel met doperwtencrème, zoetzure venkel en gele wortel in een saus van rivierkreeft uit Krimpenerwaard zet je normaal thuis niet zo snel op tafel. Nu dus wel’’.
Net als veel andere horecazaken kampen we sinds de persconferentie van afgelopen donderdag met veel gasten die afzeggen door het coronavirus. Dit komt voor het restaurant precies op een moment dat de keuken veel ingrediënten heeft ingekocht. Marinus Bothof, eigenaar van Fuiks: ‘’Aanstaande dinsdag gaat de nieuwe kaart in. Dat betekent dat je al deels hebt ingekocht voor de nieuwe kaart, maar ook alles in huis moet hebben voor de huidige kaart. Daarnaast is het personeel al ingepland. Als je dan opeens de helft minder gasten hebt, heb je mensen en ingrediënten over’’. Weggooien is voor Bothof geen optie: ‘’We hanteren niet voor niets het motto love food, hate waste. Verspillen van goede ingrediënten is gewoon zonde. We kunnen wel arbeidstijdverkorting aanvragen en een deel van het personeel naar huis sturen om onze kosten te drukken, maar daar schieten onze senioren niks mee op. De gerechten kosten tien euro per couvert. Door de gerechten tegen nagenoeg de kostprijs aan te bieden, hopen we hetzelfde resultaat te bereiken. Maar op deze manier verspillen we geen voedsel, kunnen onze chefs blijven koken, beschermen we onze kwetsbare senioren en is het restaurant open voor onze gasten’’.
Onze gerechten
Gasten kunnen kiezen uit een vlees- vis- of vegetarisch gerecht:
Vlees
Sukade stoof met gekarameliseerde zilverui ui en paddenstoelen in eigen jus, pastinaak puree, Hollandse asperges
Vis
Gepocheerde rogvleugel, doperwten crème, zoetzure venkel en gele wortel, saus van rivierkreeft uit Krimpenerwaard
Vegetarisch
Stoombroodje gevuld met rendang van pulled jackfruit, zoete aardappel curry, gefrituurde ui, ananas atjar, pindasaus van zeemansboter (LET OP: Magnetron nodig voor stoombroodje)
Sous-vide bereid
De gerechten zijn gemaakt van ingrediënten die normaal ook op de kaart staan en zijn van vergelijkbare kwaliteit. Door de manier van bereiden en bezorgen behouden de gerechten hun smaak. Bothof: ‘’Onze chefs maken de gerechten elke dag vers. Vervolgens stoppen we de ingrediënten in verschillende sous-videzakken en trekken we deze vacuüm. Daarna koelen we alles snel terug tot de gewenste temperatuur. Het bezorgen door onze gastheren en gastvrouwen gaat ook met speciale koelwagens, die we van de Zegro Rotterdam mogen lenen. In dit soort tijden helpen we elkaar. Eenmaal bezorgd zijn de gerechten heel gemakkelijk te bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een pan kokend water. De verschillende ingrediënten gaan in sous-videzak het kokende water in. Na maximaal 5 minuten zijn alle ingrediënten warm en kan het diner worden opgediend. Zo simpel kan het zijn’’.
Oog voor voedselveiligheid
In een tijd van virussen en besmetting is er overal extra aandacht voor hygiëne. Ook hier houdt het restaurant rekening mee: ‘’We zijn eigenlijk elke dag met hygiëne en voedselveiligheid bezig, Corona of niet. De gerechten die we nu gaan bezorgen, worden gesteriliseerd bereid. Daarnaast gaan de ingrediënten thuis nog in kokend water, dus een eventueel virus maakt geen kans. Ook goed om te vermelden: deze gerechten zijn zoutarm, dus ook geschikt voor de senioren die hier op moeten letten’’
Bestellen?
Het bestellen van een maaltijd kan door tussen 11:00 en 12:00 of tussen 15:00 en 16:00 te bellen met het restaurant op 010 458 2465. De maaltijden zullen tien euro kosten en worden vanaf zondag bezorgd. U blijft tijdens openingstijden ook van harte welkom voor lunch, koffie, borrel of diner.
Wij bedienen
Bij Fuiks eten & drinken is het spontaan binnenlopen, wilt u echter zeker zijn van een tafel reserveer dan online of bel 010 458 24 65.
Voor een telefonische reservering vragen wij uw naam en telefoonnummer.