Heerlijk dessert van Zomerkoninkjes
Vanaf donderdag tot en met zondag 24 mei maken onze chefs een heerlijk dessert van Hollandse Zomerkoninkjes. Ook bereiden we sappige scharrelkippen op een zeven meter lang houtvuur. Met wat er over is, maken ze bouillon voor zorgmedewerkers. We vroegen chef-kok Gaston Scholte en sous-chef Jonathan van Es wat hierbij komt kijken.
Aardbeien Romanoff | Verse aardbeien van volle Hollandse grond | Merengue| Voor 2 personen| 8,-
Op houtvuur gegrilde scharrelkip (1,2 kilo) | Citroen-knoflookroomboter| Parelcouscoussalade| Citrussalsa | Voor 2 personen| 20,-
Een dessert van Aardbeien Romanoff met Hollandse Zomerkinkjes. Dat klinkt goed!
Jonathan: Zeker. Deze tijd van het jaar zijn de Zomerkoninkjes het lekkerst. Van deze aardbeien uit de Hollandse volle grond maken we een smaakvolle aardbeienpuree. Samen met geslagen room, yoghurt, suiker en een scheutje vodka maken we daar een heerlijk dessert van. De merengue doen we er los bij, zodat deze krokant blijft.
Jullie maken ook een afhaalkip op restaurantniveau?
Jonathan: Kijk, je kunt natuurlijk een kip in de oven doen, potje kruiden er overheen en klaar. Maar dat is niet hoe wij het aanpakken. Kip droogt snel uit, daar komt kennis bij kijken. We stoppen daarom een heerlijke roomboter onder het velletje. Die maken we van citroenrasp, knoflook en vers geplukte tijm en oregano. Wat we overhouden verwerken we in de bijgerechten.
Gaston: We bereiden de kip spatchcock-style. Dat wil zeggen dat we de ruggengraat eruit halen, waardoor de kip sneller gaat bij de dikkere dijen. Zo hoeft de kip minder lang op de grill en blijft de kip heerlijk mals en sappig. En doordat we gebruik maken van een zeven meter lange Oklahoma Smoker met beukenhout, krijgt de kip een heerlijke lichte rooksmaak.
Een zeven meter lange Oklahoma Smoker?
Gaston: Dat is een grill die gebruik maakt van verschillende compartimenten. Daar heb ik altijd al mee willen werken. Aan het ene uiteinde stoken we een vuur van FSC-certificeert beukenhout. De warmte en de rook trekt vervolgens door de buis. Hoe dichter bij het vuur, hoe hoger de temperatuur. Daar kun je mee spelen. Beetje lucht er bij, meer of juiste minder rook, enzovoorts. We grillen de kippen op ongeveer 150 graden en gebruiken de verschillende compartimenten om net even dat lekkere korstje te krijgen of om na te garen. Inclusief bijgerechten kost de scharrelkip 10 euro per persoon. Dat valt best mee voor een maaltijd op restaurantniveau.
Klinkt nu al lekker, wat zijn die bijgerechten dan?
Jonathan: We serveren bij de gegrilde kip een frisse citrussalsa en parelcouscoussalade. De salsa maken we van drie soorten citrusvruchten en verschillende verse kruiden. Per kip gebruiken we de rasp van één hele citroen in de boter. Het vruchtvlees gebruiken we dan in de salsa. Zo verspillen we niks. Love Food, Hate Waste is niet voor niets ons motto.
Daarom maken jullie ook bouillon voor zorgmedewerkers?
Gaston: Klopt. Door de spatchcock-bereiding houden we botten met wat restvlees over. Daar kun je heerlijke bouillon van maken. Eerst pinceren we het restvlees in de oven, zodat het mooi goudbruin wordt. Vervolgens laten we het trekken en koken we de bouillon met veel verschillende soorten groenten. Zo krijg je een vitaminerijke soep die goed vult zonder dat je een vol gevoel krijgt. Ideaal voor mensen die nog even door moeten. Daarom delen we dit kosteloos uit aan zorgmedewerkers die dit Hemelvaartsweekend door moeten werken. Zelf een instelling aandragen kan via etenendrinken@Fuiks.nl.
Kortom, genoeg om van de genieten dit zonnige weekend?
Gaston: De gerechten zijn mooi fris en zomers. De kip is goed op te warmen op de BBQ en de gekoelde rosé die we aanbieden past er goed bij. De ideale combinatie om dit lange weekend te genieten in de tuin!
De kip en Aardbeien Romanoff zijn te bestellen via onze website. Bij het afhalen waarborgen we de anderhalve meter afstand. Eet smakelijk!