FUIKS: GEEN DAG HETZELFDE MAAR WEL ALTIJD GÓED ETEN…

 

In de Buik van Rotterdam, Femke van der Meer schreef over Fuiks:

 

FUIKS: GEEN DAG HETZELFDE MAAR WEL ALTIJD GÓED ETEN

In het Vuykpark in Capelle aan den IJssel, en pal aan het water, ligt Fuiks. Je kunt er elke dag iets anders en bijzonders eten, maar ook kiezen voor de ‘smerig lekkere’ kapsalon-van-het-huis. Femke van der Meer koos voor de verrassing.

Eten met geweten staat bij Fuiks hoog in het vaandel. Het restaurant werkt het liefst samen met lokale en regionale boeren die op een verantwoorde manier omgaan met hun vee. Wat er aan vlees binnenkomt moet gezond, duurzaam en puur natuur zijn. From farm to table. De chef weet wat je eet.

Ook de restjes verdwijnen bij Fuiks niet in de afvalbak. Niet van groenten, niet van vis en niet van vlees, want zonde en slecht voor het milieu. Wat binnenkomt wordt dus volledig benut. Hetnose to tail-principe, ofwel van de strot tot het bot. Behalve duurzaam is die werkwijze voor de keuken ook spannend en uitdagend. Er worden in Fuiks uiteenlopende bereidingswijzen als roken, pekelen, konfijten en fermenteren toegepast. Het maakt de koks creatiever, en dat zie je terug op het bord.

Bij Fuiks willen ze je graag verrassen. En dat doen ze met de ‘Vandaag’. Een kaart die steeds maar voor één dag geldig is en een twee- en een driegangenmenu omvat, met in elk geval altijd een ‘Catch of the day’-visgerecht. Tijdens mijn bezoek aan Fuiks kwamen er crostini met zoetzure venkel en kerriezuurkool op tafel, er volgde een mals geserveerd stuk rundvlees gekonfijt in eendenvet, begeleid door een huisgemaakte pasta met seizoensgroenten en gamba’s, die al roerend in een voorverwarmd parmezaanwiel aan tafel werd afgemaakt.

KAPSALON OP ZIJN FUIKS

Geen oren naar zo’n Vandaag-menu maar liever zelf gekozen van de vaste lunch- of dinerkaart? Kies dan de Kapsalon. Aan deze bekende Rotterdamse vette hap is bij Fuiks een geweldige twist gegeven. Geen patat bedekt met shoarma, maar rösti met op de Big Green Egg licht gerookt en langzaam gegaard procureur van varken, een jus de veau, champignons en ui en Old Rotterdam. Het is gewoon smerig lekker en veel gasten komen ervoor terug.

Bij goed eten hoort een goede wijn. En ook in dit geval weten ze van wanten bij Fuiks. Het assortiment komt van alle continenten en telt relatief veel biologische wijnen. Ik ben daar geen uitgesproken liefhebster van, maar was wel degelijk onder de indruk van de witte Bakenhof uit de buurt van Kaapstad. De fles wordt door de maïtre flink geschud voordat hij hem voor je uitschenkt, wat een compleet andere smaakbeleving tot resultaat heeft.

VAN SCHEEPSWERF TOT FUIKS

Met de watertaxi vaar je vanuit Rotterdam snel naar het restaurant. Leuk om te weten is dat Fuiks op de plek staat waar in Capelle aan den IJssel voorheen de scheepswerf van A. Vuyk & zonen was gevestigd (opgericht in 1872). De vorm van het restaurant en de onlogische hoeken in het dak verwijzen naar dat verleden. Wanneer er grotere schepen werden besteld, kon de scheepswerf alleen op die manier uitbreiden. Iets van die historie van de plek keert ook terug in de inrichting van Fuiks: aan het plafond hangen grote doeken met maritieme tekeningen. Toch interessant om even voor naar boven te staren voordat de volgende verrassing uit de Fuiks-keuken zich weer aandient.

Klik hier voor het volledige artikel